diumenge, 5 d’octubre del 2008

Alvia, a la via!

"El Talgo de Lugo a Barcelona desaparecerá a mediados de mes.

Renfe señala que, si el transbordo es un inconveniente del cambio, la ventaja es que se ganan dos horas.

Los lucenses tendrán que coger otro tren hasta Monforte para subirse al Alvia, que partirá de



El Talgo que cubre la ruta A Coruña-Barcelona desaparecerá de la circulación a partir del 15 de septiembre. Fuentes de Renfe en Galicia aseguraron ayer que, en lugar de este servicio, habrá un tren tipo Alvia (como los que ahora van de Madrid a Valencia), que es más moderno y puede circular por las vías de anchura española, pero también por las del AVE, con una medida internacional y a través de las cuales se reduce el tiempo de viaje. El problema es que este tren partirá de Vigo, y no de A Coruña, por lo que no pasará por Lugo.

Así, Renfe aseguró que se pondrá en marcha un servicio de tren A Coruña-Lugo-Monforte coordinado con los horarios del Alvia para que los viajeros coruñeses y lucenses puedan beneficiarse del cambio de tren.

Fuentes oficiales de la compañía ferroviaria admitieron que tener que hacer transbordo es «un contra», pero subrayan que hay «un pro»: el tiempo de viaje, aun con el transbordo en Monforte, se reducirá dos horas, aproximadamente. Ahora mismo, se tarda 17 horas en llegar de A Coruña a Barcelona, y 15 desde Lugo. Estas dos horas se ganarán porque el Alvia circulará por las vías de alta velocidad desde Zaragoza hasta Barcelona. Hasta ahora, el Talgo a Cataluña salía unos días de A Coruña y otros de Vigo. Cuando sale de Vigo, no pasa por Lugo. Ahora, el Alvia solo partirá desde Vigo porque la línea entre A Coruña y Lugo no está electrificada. Renfe explicó que electrificar esta línea depende del Ministerio de Fomento y no de la compañía ferroviaria.

De esta manera, el Talgo solo pasaba por Lugo los martes, jueves, y viernes; y a partir de este momento, el Alvia circulará todos los días, según subrayaron fuentes oficiales en la comunidad.

Los trabajadores de Renfe no están vendiendo billetes para después del 15 de septiembre porque todavía no se saben cuáles serán los horarios ni las tarifas del Alvia; o al menos, las fuentes de Renfe en Galicia no las tenían ayer, cuando se solicitó esta información.Hasta ahora, un billete en turista de Lugo a Barcelona costaba 58,20 euros; mientras que en clase preferente el coste aumentaba hasta casi los ochenta euros: 77,10."





I ara ja han sortit els preus. De Vitòria-Gateiz a lleida, amb l'antic Talgo, un bitllet d'anada i tornada costava uns 45€, i ara, amb el nou Alvia costa uns 80€.

Jo em pregunto: val la pena duplicar el preu per arribar només amb una hora menys al destí final?

I els pobres d'A Coruña, que no els arribarà més el tren, per no tenir les vies electrificades i a sobre, els han apujat el preu del bitllet a més a més d'obligar-los a agafar un tren regional fins a Lugo?



En un dels meus viatges a casa l'any passat, vaig haver d'agafar un tren que no parava a Gasteiz, obligant-me a fer transbord a Miranda de Ebro, i allà agafar un tren regional. La noia de RENFE, tota simpàtica i segura d'ella mateixa em va dir: no hay ningún problema. Llegas a Miranda de Ebro y a la media hora tienes un regional para Gasteiz.



El problema és que les persones que viatgen en trens de Llarga distància, com ara l'antic Talgo, o el nou Alvia, tenen el seient numerat, i al fer transbord a un tren regional convencional, no. A més de no tenir l'espai necessari per deixar l'equipatge, que en un viatge com aquests sol ser bastant necessari.



A part d'això, qui t'assegura que els trens de RENFE arribin puntuals al seu destí? Jo rai, no t'ho asseguro pas...



Durant aquell viatge, en un Talgo, un comboi vell, que més que un tren de llarga distància que enllaça A Coruña amb Barcelona, semblava que tingués com a destí Auschwitz-Birkenau, ja que és un munt de ferregots, amb els serveis averiats i amb una podor de peus, pixum i amb l'aire condicionat espatllat, ja que, o no funciona, o et mors de fred, el tren va patir un retard (normal, tractant-se d'un tren de RENFE) i vaig arribar a Miranda d'Ebro a les 11 del vespre, quan l'últim tren regional cap a Vitòria ja havia sortit, arribat i tornat, gairebé.



Em vaig dirigir a atenció al client, i vaig exposar-los el meu problema: no hi havia més trens cap a Gasteiz fins l'endemà, estava perduda a Miranda d'Ebro, carregada amb les meves pertinences, i feia molt fred com per passar la nit en un banc de l'estació, era desembre.



L'única cosa que em van dir va ser: "El último tren ha salido, el regional no tiene la obligación de esperar el Talgo, y de todas formas, ha estado esperando 2 minutos por si llegaba". I dic jo: no tenen cap mena de comunicació amb la cabina del tren? ni un walkitalki d'aquells que quan ets petit et regalen i parles amb els camioners que passen per la carretera del costat de casa?



Per sort, com jo, hi havien altres persones, que es van posar a escridassar el cap d'estació, i finalment es va dignar a donar-nos, que no trucar, el telèfon del servei de taxis de Miranda de Ebro.



Com a resultes de tot això, vam trucar el taxi, i van venir uns 5 taxis per portar tota la gent que tenia com a destí Gasteiz, i això està clar... la carrera va anar a compte nostre, només faltaria... era culpa nostra no haver arribat a l'hora a l'estació... qui els va parir!



Per això em queixo... tant voler fer trens d'alta velocitat per tot arreu, tant destrossar paissatgisme, i tant apujar els preus... i a l'hora de la veritat, continuen sent els mateixos trens atrotinats i rovellats de sempre, més cars, i a sobre, et fan un favor dient que arribaràs una hora abans al teu destí, la mare que els va parir.



Ah, no us he explicat que el tren, segons els horaris de RENFE, arriba a Gasteiz a les 16:24... i que el dia que més d'hora l'he agafat ha sigut a les 17:15. Però bé... per avui ja he omplert el sac de crítiques... per la propera vegada ja sabré per on començar.



SALUT!



... i visca Rogamos Empujen Nuestros Ferrocarriles Estropeados.




A la foto hi podeu veure un antic Talgo, traccionat per una locomotora a l'alçada de Lugo. La primera vegada que el vaig agafar per tornar a casa em pensava que era una broma, però no...